U bent hier

Vlogster Maartje laat zich inspireren door interieurensembles

donderdag 5 juli 2018 - 10:03
Vlogster Maartje in de Fundatie van Renswoude

Vlogster Maartje in de Fundatie van Renswoude

Als je één ding echt moet doen als je in de Fundatie  van Renswoude in Utrecht bent, dan is het wel omhoog kijken. Anders mis je alle “vette” details volgens interieurvlogster Maartje van Barts Boekje.  Zij ging  voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op ontdekkingstocht in twee  bijzondere  interieurensembles. Naast de Fundatie  liet zij zich ook inspireren door het Teylers Museum in Haarlem. Bekijk de vlogs op ons YouTube kanaal:

Samenhangend geheel van interieur en exterieur

Een interieurensemble is een samenhangend geheel van onroerende en roerende zaken van (cultuur)historisch of wetenschappelijk belang. Hieronder wordt een gebouw en/of één of meer vertrekken (ruimten) met de bijbehorende inrichting verstaan.  Zo is het interieur van de Fundatie nog bijna helemaal intact, zelfs de verzameling bordjes van de welvarende Maria Duyst van Voorhout (door haar gulle gift kon de Fundatie worden opgericht) staan er nog zoals ze er in de 18e eeuw zijn neergezet.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 72 van dit soort interieurensembles (letterlijk) in kaart gebracht. Met als doel: herkenning, erkenning en natuurlijk behoud van dit bijzondere erfgoed. Het filmpje hieronder laat zien wat een interieurensemble nou eigenlijk precies is:

Reacties