U bent hier

Villa Rams Woerthe: Art Nouveau topwerk met internationale allure beleefbaar voor bezoekers

vrijdag 12 januari 2018 - 11:56

Vereniging Hendrick de Keyser stelde in december 2017 het eerste 'museumhuis' open in Steenwijk. De Villa Rams Woerthe, een Art Nouveau topwerk met internationale allure, blijft zo bewaard voor de toekomst en beleefbaar voor bezoekers. Van buiten doet het denken aan de Engelse landhuisstijl, maar het flamboyante toegangshek en het rijk ingerichte, versierde interieur zijn op en top Art Nouveau, dat zich kenmerkt door zwierige lijnen en naturalistische vormen. Dolf van Gendt uit Amsterdam heeft het woonhuis ontworpen, voor de parkaanleg werd tuinarchitect Hendrik Copijn uit Utrecht ingehuurd.

Bijna een eeuw voldeed de villa als Gemeentehuis, nadat de welgestelde houthandelaar Jan Tromp Meesters het in 1899 als woonhuis had laten bouwen, er slechts negen jaar woonde en het daarna aan de gemeente verkocht. Sinds 2016 is het eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser, die van plan is de komende jaren nog vierendertig museumhuizen te openen.

In Rams Woerthe zijn de voornaamste vertrekken op de bel-etage (te bereiken via een majestueuze eikenhouten bordestrap) ingericht met meubels van rond 1900. Vanwege de korte bewoning door Tromp Meesters en de lange tijd dat de villa tal van gemeentelijke taken vervulde, moesten de meubelen elders vandaan komen. In de kunstcollectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bevonden zich een passend buffet en eetkamerstoelen die wonderwel aansloten bij de oorspronkelijke inrichting, getuige een historische foto uit de periode rond 1900. Ook leende de Rijksdienst een historisch tapijt uit in het kader van een proef met gebruik van museale objecten in een semi-museale omgeving.

Hoe de Rijksdienst omgaat met de ingecalculeerde slijtage door toetreding van bezoekers in de Villa, valt te lezen in het artikel Wonen in het verleden in Tijdschrift 1 2018, pp. 16-17.

Bezoekersinformatie Museumhuis Villa Rams Woerthe.

Ook zijn er meubelen uit de collectie van Het Loo opgenomen in de inrichting. Bekijk de video voor meer informatie over de totstandkoming van de inrichting.

Tijdens een bezoek aan het Museumhuis kan ook een bezoekgebracht worden aan de collectie van het Hildo Krop Museum in het souterrain van het huis.

Video 
Meer weten over het voorbereidende werk? Bekijk het filmpje over de keuze van de meubelen en de vondst op één van de wanden in de villa

Reacties