U bent hier

De Hindelooper Kamer in het Fries Museum is één van de inspiratiebronnen voor het nieuwe cultuurbeleid van minister Ingrid van Engelshoven.

vrijdag 16 maart 2018 - 10:22

Diverse tekeningen van Hindelooper interieur, zie ook https://www.friesmuseum.nl/collectie/iconen/hindelooper-kamer/

Interieur inspiratiebron

Bij de presentatie van de cultuurbrief Cultuur in een open samenleving (maart 2018), bleek De Hindelooper Kamer in het Fries Museum één van de inspiratiebronnen te zijn voor het nieuwe cultuurbeleid van minister Ingrid van Engelshoven. In de brief is namelijk een afbeelding van de Hindelooper Kamer te zien, volgens de minister ‘op het eerste gezicht een toppunt van Fries erfgoed’.

In de Leeuwarder Courant van 13 maart 2018 staat te lezen: ,,Als je iets beter kijkt zie je porselein uit China en Japan, borden uit Engeland, kleurige stoffen uit India en Rusland, kistjes uit Duitsland en de Baltische staten. Allemaal mooie spullen die de Hindeloopers hebben verzameld op hun tochten over de wereldzeeën. Ze versierden hun huizen ermee en richtten er pronkkamers mee in.”

Met hun interieurs lieten de Hindeloopers volgens Van Engelshoven destijds een mix van internationale invloeden zien. ,,Wat een homogeen geheel lijkt, is eigenlijk een samensmelting van ‘eigen’ cultuur en exotische invloeden. Dat samen weer heel vertrouwd is geworden. Ik vind dat heel typerend voor cultuur. Dat in cultuur het vertrouwde en het nieuwe bij elkaar komen, soms schuren of op elkaar botsen en vervolgens samenvloeien.” 

http://www.lc.nl/friesland/Hinderlooper-Kamer-inspireert-minister-Van-Engelshoven-22989921.html

Meer zien uit Hindeloopen? Kijk ook eens op de sites van CollectieNederland of Geheugen van Nederland. 

http://data.collectienederland.nl/page/aggregation/zuiderzeemuseum/FR01551

Reacties