U bent hier

Wordt de voedingswaarde van hout in de tijd minder en dus ook minder aantrekkelijk voor houtaantasters?

woensdag 30 juli 2014 - 00:00

Hierbij heb ik een vraag naar aanleiding wat ik in de brochure 22 (2001) heb gelezen (m.b.t. houtaantasters in monumenten gebouwen).Hier staat dat bij hout, ouder dan 70 jaar, niet behandeld hoeft te worden omdat de voedingswaarde dan sterk verminderd is. Geldt dit dan ook voor alle hout, zoals antieke meubels ? Deze vraag, omdat mijn inziens, dit vaak wel nog behandeld wordt. 

(Vraag, gesteld op Behoudvanbinnen.nl door Arie Matthijssen op 30-07-2014)

Antwoord

Reacties

Hout kan met de jaren inderdaad zijn voedingswaarde verliezen, maar dit geldt alleen voor een beperkt aantal insecten zoals de huisboktor en spinthoutkevers. Het geldt niet voor de gewone houtworm en de bonte knaagkever, de twee insectensoorten die het meest voorkomen in meubels. Deze twee soorten kunnen dus hout aantasten ongeacht de leeftijd van het hout. Bestrijding bij deze twee soorten is in principe nodig, maar alleen als er levende insectenlarven in het hout voorkomen, een zogeheten ‘actieve’ aantasting.

(Reactie op Behoudvanbinnen.nl door Huub van de Ven op 20-08-2014)