U bent hier

Waarmee kan ik koper poetsen?

donderdag 10 oktober 2013 - 00:00

Ik hoorde op het symposium tot drie maal dat gebruik van een bekend product B...o niet werd aanbevolen, maar hoorde geen alternatief.in het boek het advies om een " mild zilverpoetsmiddel" te gebruiken. Ik beschik niet over een chemisch testlab, is er ergens een overzicht van milde tot heftige poetsmiddelen beschikbaar?

(Vraag, gesteld  op Behoudvanbinnen.nl door Paul Broekema op 10-10-2013)

Antwoord

Reacties

Beste Paul,

Brasso en veel andere commerciële koper poetsmiddelen bevatten oa grove schurende bestanddelen en ammoniak. Zoals bij schuurpapier geldt, hoe grover het schuurmiddel, hoe sneller het gaat. Voor de consument wel zo makkelijk, voor het object wel zo nadelig, er wordt veel meer materiaal verwijderd dan nodig is en er ontstaat ongewenst veel slijtage door het poetsen. Ammoniak in de poetsmiddelen kan spanningsscheurcorrosie veroorzaken. vooral wanneer zoals vaak poetsmiddelresten niet goed verwijderd worden. Zie bijgevoegde afbeeldingen van scheuren die zijn ontstaan in museale objecten als gevolg van Brasso. Zilverpoetsmiddelen bevatten meestal minder grove schuurmiddelen en geen of veel minder ammoniak (ruik aan de fles!). Haggerty`s Foaming Silver Polish is een goede keuze. Poestmiddelresten van dit middel zijn met lauw water te verwijderen. De meeste andere commerciële poetsmiddelen zijn vaak het beste met terpentine te verwijderen. Het zilverpoetsmiddel van de HEMA is een goede 2e keuze.

Sommige koperen voorwerpen zijn eventueel ook eerst galvanisch te reinigen (in een bad met soda in contact met aluminium folie), het poetsen gaat daarna veel makkelijker. Oude poetsmiddelresten worden hierdoor ook makkelijker verwijderbaar. Metaalrestauratoren reinigen messing en koper ook vaak chemisch met behulp van EDTA (Ethyleendiaminetetraazijnzuur). Of maken gebruik van zelf gemaakte koperpoetsmiddelen op basis van bijvoorbeeld Sillitin N82. Mocht je daarover meer willen weten dan kun je contact met me opnemen via info@metaalrestaurator.nl

Michiel Langeveld
www.MetaalRestaurator.nl

NB voor het poetsen van zilver adviseren we dan weer het gebruik van krijt ipv commerciele zilverpoetsmiddelen. Ook hier is overigens de genoemde Haggerty`s Foaming Silver Polish een goede keus voor thuis gebruik.

(Antwoord, geplaatst op Behoudvanbinnen.nl door M. Langeveld op 14-10-2013)

Om de drempel voor goed onderhoud zo laag mogelijk te houden adviseer ik klanten graag middelen die makkelijk verkrijgbaar zijn. Ik heb daarom ook regelmatig verteld dat de zilverpoets van de HEMA geschikt is voor koper. Enige tijd geleden werd ik er echter door een klant op gewezen dat dit niet meer verkrijgbaar is. Een telefoontje naar de klantenservice van de HEMA heeft duidelijkheid gegeven: de zilverpoets is helaas uit het assortiment.

(Antwoord, geplaatst op Behoudvanbinnen.nl door Margriet Hage op 19-12-2013)