U bent hier

Onderhoud Ocriet

vrijdag 24 januari 2014 - 00:00

Mijn aanrecht van Ocriet begint putjes te vertonen waardoor zuren en andere nare stoffen een verhoogde destructieve werking hebben. Hoe kan ik het aanrechtblad herstellen en/of zodanig behandelen dat verdere achteruitgang van het blad niet meer optreedt?

(Vraag, gesteld op Behoudvanbinnen.nl door Fons de Bont op 22-01-2014)

Antwoord

Reacties

Ocriet is een crème-gele granito. De zogenaamde 'putcorrosie' van het ocrieten aanrecht kan als volgt worden voorkomen:
Voorkomen betekent dat het aanrecht preventief niet moeten worden blootgesteld aan bijtende stoffen zoals schoonmaakmiddelen - denk aan azijnzuur en ontkalkers - die het bindmiddel (cement) aantasten. Wijn en verkleurende stoffen plaatst men beter niet op granito. Het veelvuldig gebruik van chloor (natriumhypochroliet) is niet raadzaam omdat dit een logende werking heeft op vetten en zeepfilm, die juist enige bescherming bieden. Chloor laat als residu zout achter in het oppervlak als het niet goed wordt nagespoeld. Zorg ook dat er geen fruitsappen - bijvoorbeeld van citrusvruchten - in het oppervlak kunnen indringen.

Om het enigszins aangetaste aanrechtoppervlak te beschermen, kan het met een vullende reversibele blanke (bijen)was behandeld worden. Deze beschermende behandeling is slechts van tijdelijke aard en zal periodiek herhaald moeten worden, afhankelijk van hoe vaak en hoe intensief het aanrecht gebruikt wordt. 

Als de putcorrosie diepere sporen heeft achtergelaten, kan worden overwogen om de schade te herstellen. De ontstane putjes kunnen worden aangevuld, bijvoorbeeld met een cement of kunsthars. Dit is werk voor een ter zake kundig specialist. Het gaat om een uitgebreide behandeling. Granito-restauratiebedrijven beschikken vaak over een scala aan materialen die bij herstel en onderhoud van granitovloeren gebruikt wordt. Deze zijn uiteraard ook toepasbaar bij restauratie van aanrechtbladen.
De professional zal het aanrecht eerst grondig ontvetten met een zuurvrije zeep en het daarna diverse malen grondig naspoelen met schoon warm water. Na drogen kan het oppervlak worden ingewassen met bijvoorbeeld een pure (witte) cement, welke wordt aangemaakt met een oplossing van water met een een acrylaatdispersie of een andere methode op basis van een kunsthars. Na enkele dagen uitharding kan het aanrecht met water en een fijn schuurmiddel worden gepolijst. Of hiermee een bevredigend resultaat wordt bereikt, is proefondervindelijk. Het is absoluut af te raden om zelf, zonder enige ervaring, uw aanrecht te restaureren. Roep altijd de hulp in van een professional.

(Antwoord, gegeven op Behoudvanbinnen.nl door Henk Nijenhuis, Restaurator tegels en bouwkeramiek, HN projects bouwkunst 1900 -1940, op 24-02-2014)

 
  •