U bent hier

Interieurs in musea

maandag 25 januari 2016 - 19:17
Toen ik half januari met meubelrestaurator Paul van Duin het Rijksmuseum bezocht was ik erg onder de indruk van het het zogenaamde Lakkabinet (anoniem, voor 1695). Het is eigenlijk een wonder dat dit interieur met deze zeer gevoelige afwerkingen en constructies de afgelopen 400 jaar heeft overleefd. Er zijn meer interieurs te zien in het museum, maar er liggen er ook nog wel in het depot. Het zou mooi zijn als er meer interieurs op deze wijze ontsloten worden, of liever nog op hun oorspronkelijke plaats teruggebracht kunnen worden. Hoeveel interieurs liggen er eigenlijk opgeslagen in Nederland?
Antwoord

Reacties

Stijlkamers of interieurs: er is een subtiel, maar essentieel en groot verschil tussen beide begrippen. De lakkamer in het Rijksmuseum is een stijlkamer, dit geldt ook voor de Beuningkamer en de Kopskamer. Zodra je de draaideuren van het Rijksmuseum binnenstapt, beland je in het interieur van het museum: allerleerst de fantastische en ruime halpartij, daarna de vele museumzalen met de museale inrichting uit 2012.

Er is een verschil, Eloy, maar wat is het verschil dan? Uit jouw reactie maak ik op dat er per definitie geen historisch interieur in een museum kan zijn. Want niet in situ? Geldt dat ook voor Willet Holthuysen, Museum Van Loon, Huis Sonnenveld?

Vorig jaar heeft in ieder geval één opgeslagen stijlkamer het daglicht gezien: de 'Empire’ stijlkamer uit het Stedelijk Museum die sinds 1975 in depot lag. De betimmering van de kamer is in het Nieuwe Instituut als project opgebouwd door de huidige eigenaar -het Amsterdam Museum- in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (opleiding Conservering & Restauratie). Dat trok veel belangstelling. Sommige bezoekers kwamen enkele weken later zelfs terug om de vorderingen te zien. Je vraagt je af waarom zoiets niet vaker gebeurd. Alle circa 20 stijlkamers die bij de bouw van het Stedelijk in 1895 waren geplaatst zijn in het depot beland, en de meeste liggen daar nog steeds. Jaap Boonstra van het Amsterdam Museum heeft een blog gepost dat een aardig beeld geeft van het project: http://hart.amsterdammuseum.nl/nl/page/46846. Zie ook het dossier over de collectie historische interieurs van het Amsterdam Museum: http://hart.amsterdammuseum.nl/nl/page/531/interieurs. Houdt iemand de telling bij?