U bent hier

Hoe kunnen historische glas-in-lood-ramen gereinigd worden?

woensdag 26 maart 2014 - 00:00

Wie heeft er tips en advies voor het aansturen van schoonmaakbedrijven i.v.m. het reinigen van glas in lood ramen aan de buitenkant van een monumentenpand. Is het eigenlijk wel verantwoord om glas in lood door een schoonmaakbedrijf (zoals GOM, CSU of ISS) te laten reinigen? Omdat tegenwoordig niet meer op ladders gewerkt mag worden gebruiken schoonmaakbedrijven zogenaamde "tuckers". Dat zijn de borstels bovenop een lange teleskoopsteel, aangesloten aan een waterslang. Zijn er beheerders of bezitters van monumentale panden die hier ervaringen mee hebben?

(Vraag, gesteld op Behoudvanbinnen.nl door Carola Max, op 26-03-2014)

Antwoord

Reacties

Beste Carola,

om meerdere redenen zou ik glas-in-loodramen niet met 'tuckers' laten reinigen. Ten eerste zwiept een dergelijke steel met borstel heen en weer en komt met een klap tegen het kozijn of raam met eventueel alle gevolgen van dien (ik spreek uit ervaring). Ten tweede heeft de glazenwasser weinig invloed op de kracht waarmee de borstel langs het glas gaat.
Om 'goed' te kunnen reinigen gebruikt men daarom een vrij harde borstel die zelfs ouder verfwerk kan aantasten. Voor gewoon vlakglas levert een dergelijke reiniging doorgaans weinig problemen op, behalve dan misschien schade aan het verfwerk, maar voor glas-in-lood dat toch veel kwetsbaarder is raadt ik het ten zeerste af.

(Antwoord, gegeven op Behoudvanbinnen.nl door Taco Hermans op 14-08-2014)

Historische ramen reinigen is geen klus voor beginners en zeker niet voor de reguliere schoonmaakbedrijven, hoe goed die ook hun werk doen.

(Antwoord van Hans Lammens op 10-11-2015)