U bent hier

Hoe financier ik de restauratie van een monumentaal interieurelement?

woensdag 20 november 2013 - 00:00

Het stadhuis van Culemborg bezit een monumentale 18de eeuwse schouw die dringend restauratie behoeft. De financiering daarvan is echter problematisch. Wie heeft er nog suggesties of tips?

(Vraag, gesteld op Behoudvanbinnen.nl door Jan Smits op 20-11-2013)

Antwoord

Reacties

Bij rijksmonumenten geldt dat de financiering van restauratie van een interieur mogelijk is met de Restauratiefonds-hypotheek en de Restauratiefondsplus-hypotheek. De voorwaarden zijn kort omschreven; 'het interieur moet onderdeel zijn van het monument en aard- en nagelvast verbonden zijn'. Dit wordt vastgesteld door de Belastingdienst Bureau Monumentenpanden (BBM), die tevens de grondslag voor de financiering vaststelt. Wanneer het onduidelijk is of het interieur onderdeel uit maakt van het monument of niet. Dan raden wij aan vooraf contact op te nemen met het Restauratiefonds of met BBM.

Bij gemeentelijke monumenten zijn de voorwaarden niet overal gelijk, ook wordt daar de grondslag van de lening vastgesteld door de gemeente. Hier raden wij aan om vooraf contact op te nemen met het Restauratiefonds of met de gemeente in kwestie.

De volledige voorwaarden en kenmerken van onze leningen zijn online in te zien via onze website www.restauratiefonds.nl

Sjoerd Slagter
Nationaal Restauratiefonds

(Antwoord, gepubliceerd op Behoudvanbinnen.nl door Jan Smits, nationaal restauratiefonds, op 06-12-2013)