U bent hier

Van Eesteren Paviljoen toont Rijke eenvoud, expositie over interieurs en objecten uit de wederopbouw

1-5
dec-mei
zaterdag 1 december 2018 - 12:00 tot zondag 5 mei 2019 - 17:00 | Van Eesteren Museum Amsterdam
Toevoegen aan persoonlijke kalender

In het Van Eesteren Museum in Amsterdam is de tentoonstelling Rijke eenvoud. Interieurs & objecten uit de wederopbouw te zien.

De expositie toont gerestaureerde meubelensembles van bekende Nederlandse ontwerpers, objecten van verzamelaars en werk van hedendaagse makers. Daarnaast is er een randprogramma met lezingen, creatieve workshops en nachtelijke videokunst.

Met de expositie en randprogrammering schenkt het Van Eesteren Museum aandacht aan de thema’s interieur, wederopbouw en Goed Wonen uit de wederopbouwperiode, en verbindt deze aan actuele onderwerpen als duurzaamheid en hergebruik.

De meubelensembles die te zien zijn, tonen een dwarsdoorsnede van ontwerpen voor wonen, werken en ontspannen uit de periode 1945-1965. Ze geven een tijdsbeeld en een visie op het ontwerpvak en het leven zelf in een opkomende welvaartsstaat. Hoe beïnvloedden fabricagetechnieken de vormgeving? En welke veranderingen traden op in het gangbare interieur en de opvattingen daarover? Er zijn werken te zien uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), zoals de perskamer die Gerrit Rietveld in 1958 ontwierp voor het destijds nieuwe hoofdkantoor van UNESCO in Parijs. Maar ook een ladekast voor lingerie van Hein Salomonson uit 1954, een fauteuil van Dirk van Sliedregt uit de jaren 60 en een woninginterieur van een Amsterdamse dokterspraktijk van Coen de Vries uit 1954.

Het Van Eesteren Museum bevindt zich in het Van Eesteren Paviljoen aan Noordzijde 31 in Amsterdam Nieuw-West aan de Sloterplas en is hét informatiepunt over de bijzondere stedenbouwkundige opzet van de tuinsteden.

Het paviljoen is geopend op donderdag t/m zondag.

Reacties