U bent hier

Tentoonstelling 'Nederland dineert. Vier eeuwen tafelcultuur'

17-28
okt-feb
zaterdag 17 oktober 2015 - 10:15 tot zondag 28 februari 2016 - 17:00 | Gemeentemuseum Den Haag
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Spectaculaire opstellingen van compleet opgetuigde tafels, aangevuld met tekeningen, schilderijen en livreien, brengen de geschiedenis van het dineren bij de rijke elite, bestuurders en het koningshuis binnen onze landsgrenzen tot leven.

Prachtig porselein en zilver, glinsterend kristal, fraai damast en kostbare tafeldecoraties gemaakt van suikerwerk. Tijdens het eten word je immers verleid via de zintuigen, niet enkel via de smaakpapillen, maar ook visueel, door de presentatie op een mooi gedekte tafel. Dit alles tegen de achtergronden van enorme foto's van de vertrekken waar deze eettafels ook in werkelijkheid werden en ook worden opgesteld. Een gedekte tafel is uiteraard pas echt af met mooi gevouwen servetten.

Vanaf de Renaissance komt het in Europa in de mode om tafellinnen te gebruiken voor het vervaardigen van tafeldecoraties. De Catalaanse kunstenaar Joan Sallas brengt met zijn virtuoos gevouwen vogels, vissen en konijnen in onze tijd deze ‘vergeten traditie’ weer levend. Speciaal voor de tentoonstelling maakte hij een tiental indrukwekkende constructies.

Reacties