U bent hier

Studiedag Historisch Interieur en Ontwerp 2018

27
apr
vrijdag 27 april 2018 - 09:00 | Het Pand, Gent
Toevoegen aan persoonlijke kalender
Het Pand, Gent

De Studiedag Historisch Interieur en Ontwerp is de verderzetting van de Studiedagen Historisch Interieur georganiseerd door prof. em. dr. Anna Bergmans tussen 2000 en 2015 in Gent. Vanaf 2017 worden de jaarlijkse studiedagen georganiseerd door de nieuwe UGent-VUB-onderzoeksgroep The Inside Story: Kunst, interieur en architectuur 1750-1950 (ThIS).

De studiedagen Historisch Interieur en Ontwerp willen een forum bieden en een stimulans betekenen voor het wetenschappelijk onderzoek in België naar de geschiedenis van het interieur, de kunstnijverheid en de vormgeving. Hieronder worden verstaan publieke en private historische interieurs, en diverse vormen van designgeschiedenis, gaande van gebruiksvoorwerpen, objets d’art en industrieel design, over grafische vormgeving, tot textiel- en modegeschiedenis. De klemtoon ligt op België/ de Lage Landen als bijzonder rijk doch nog grotendeels onontgonnen studiegebied, doch niet exclusief. Het gaat vooral om (kunst)historisch onderzoek, maar ook andere onderzoeksdisciplines, incl. meer technische, en interdisciplinaire studies, soms met een grote relevantie voor de erfgoedsector en monumentenzorg, zijn welkom, alsook recent artistiek ontwerpend onderzoek. Sprekers zijn zowel senior als junior onderzoekers.

De studiedag vindt steeds plaats in Het Pand in Gent, iedere tweede vrijdag na het Paasverlof (België), doorgaans einde april. In 2018 is dat op vr. 27 april 2018. Er is voortaan een continue open oproep (call for papers) voor voorstellen voor de volgende studiedag.

De Studiedag Historisch Interieur en Ontwerp is een onderdeel van het lesprogramma van het jaarlijks onderzoeksseminarie Interieur- en ontwerpgeschiedenis in de master Kunstwetenschappen aan de UGent. Daarin wordt gewerkt met opdrachten over een jaarlijks wisselend thema, aansluitend bij een lopend onderzoeks- of tentoonstellingsproject, in samenwerking met musea en externe partners. Nu eens ligt de klemtoon op het interieur, dan weer op de toegepaste kunsten, doch steeds met de focus op België, 19de eeuw tot nu. In academiejaar 2015-16 vormde de tentoonstelling Design Derby België-Nederland 1815-2015 (Museum Boymans Van Beuningen, Rotterdam & Design museum Gent) de aanleiding om te werken over Belgisch design 1815-2015. In 2016-17 biedt de 8e Triënnale voor Vormgeving: Hands on Design (Design Museum Gent) het kader om te werken over kunst, ambacht en industrie, en de samenwerking tussen ontwerpers, makers en bedrijven.

Reacties