In aanzienlijke huizen waren voor echtgenotes aparte kamers waar zij zich konden terugtrekken. Ze worden boudoirs genoemd. De naam doet chique en Frans aan. Dat klopt als men weet dat de naam afgeleid is van het franse bouder, dat pruilen betekent. Maar dat is voor iedereen nog niet duidelijk want pruilen is geen woord dat dagelijks gebruikt wordt. Velen denken misschien aan pruillip en mokken dat iets van ontevredenheid uitdrukt. J.

Submitted on 29 september 2017 - Number of comments: 0
Lees verder

Boudoir de la Reine in kasteel Fontainebleau. Foto van commons.wikimedia 2015.

Het tweede boudoir in kasteel Fontainebleau.

DESSERTKAMERS

INLEIDING

Submitted on 22 augustus 2017 - Number of comments: 1
Lees verder

Villa Zuiderhout (1909) in Heemstede. Villa is helaas afgebroken.

Villa Koningshof (1898-1900) in Overveen. Foto A.J. van der Wal z.j. , archief RCE.

Wie in een goed bewaard jarendertig huis woont, heeft vast een kamer-en-suite. Dat is een voor- en achterkamer die gescheiden kunnen worden door schuifdeuren. Heeft u niet zo’n huis dan zal u ongetwijfeld wel ergens een kamer-en-suite gezien of bezocht hebben. Wie een origineel 19de-eeuws huis bewoont, zal mogelijk ook een kamer-en-suite hebben, maar dan net iets anders in uitvoering.

Submitted on 11 augustus 2017 - Number of comments: 0
Lees verder

Enkhuizen, Snouck van Loosenhuis, interieur rechter achterkamer met zicht op porte-brisée en rechter voorkamer, P. van Galen en G.J. Dukker 1998, Archief RCE.

Historische buitenplaats, voorheen Huize Andreae, Voorstraat 87 in Kollum, P. van Galen z.j., Archief RCE. Interieur met schuifdeuren dateert uit 1847.

Tuinkamer is toch een gangbaar begrip, zou je denken. Als we het Verklarend woordenboek van bouwkundige termen raadplegen dan levert dat vreemd genoeg niets op. Ook de WP-Encyclopedie en de Elsevier Bouwkundige Encyclopedie geven geen resultaat. Zelfs niet een recent woordenboek Van Dale op internet. Opmerkelijk is dat in oudere versies van Van Dale (1997) het woord wel kort genoemd staat: ’kamer die uitkomt of uitziet op de tuin’.

Submitted on 08 augustus 2017 - Number of comments: 0
Lees verder

Overveen, interieur tuinkamer op de begane grond in villa Duinhof, maker en datum onbekend, 20428398, Archief RCE.

Nieuwersluis, interieur tuinzaal op buitenplaats Vreedenhoff, A.J. van der Wal ca. 1997, 20351988, Archief RCE. We hebben hier te maken met een tuinkamer als uitbouw.

Salons

Submitted on 31 juli 2017 - Number of comments: 0
Lees verder

Interieur salon van Koning Willem II, met Deventer vloerkleed in Paleis het Loo (Gld), 2001, archief RCE.

Interieur salon van Koning Willem I, met vloerkleed in een patroon van ruiten en vierkanten, in Paleis het Loo (Gld) , 2001, archief RCE.