U bent hier

Woon- en atelierboot De Zwerver van W.O.J. Nieuwenkamp

zondag 21 februari 2016 - 15:50

De Zwerver interieur

De Zwerver is de woon- en atelierboot die W.O.J. Nieuwenkamp ontwierp en bouwde om als kunstenaar vrij door Nederland te kunnen zwerven. Begin twintigste eeuw woonde hij er op met zijn gezin, werkte in zijn atelier aan boord en hield er verkooptentoonstellingen om in zijn onderhoud te kunnen voorzien. Als woonschip ontworpen was De Zwerver een van de eersten in zijn soort. De bijzondere waarde van het schip schuilt in het interieur, dat is ingericht als een oudhollands huis.

Na een lange restauratie zal De Zwerver vanaf mei 2016 beschikbaar zijn als B&B of als locatie voor bijeenkomsten. Door het schip op deze manier te exploiteren wil de eigenaar, de stichting De Zwerver, de kosten van het behoud en beheer kunnen dekken. Daarmee is De Zwerver een experiment in de erfgoedzorg voor mobiel erfgoed. Erfgoed dat zichzelf subsidieert.

  • De Zwerver ligt vanaf mei 2016 in de jachthaven van Naarden.
  • Momenteel wordt De Zwerver gerestaureerd bij restauratiewerf De Bocxe in Delft.
  • Bezichtiging is mogelijk op afspraak
  • Het Woonbootmagazine wijdde een artikel aan De Zwerver. (Het Woonbootmagazine besteedt regelmatig aandacht aan historisch waardevolle interieurs van schepen waarop gewoond wordt of werd.)
  • Meer informatie over de kunstenaar en reiziger W.O.J. Nieuwenkamp is te vinden op de site van zijn museum in Edam.
Taal 
Nederlands

Reacties