U bent hier

Technische Interieurs

dinsdag 7 maart 2017 - 22:05

Interieur van het wonderschone Cruquiusgemaal

Onlangs viel de herinnering voor het jaarlijks onderhoud van de CV-installatie in de bus. Of we een afspraak wilden maken. En, zo verzocht het installatiebureau vriendelijk, of we de technische ruimte vrij wilden maken.

Ik blijf het een aparte term vinden, technische ruimte. Alsof het niet echt iets van onszelf is. Woon- en eetkamer, keuken, slaap- en badkamer. Dat zijn delen van het huis die we geheel ons eigen domein weten. Technische ruimte roept bij mij een gevoel op dat het eigenlijk het domein van de installateur is. Wij noemen het zelf dan ook nooit technische ruimte. Bij ons heet dat het washok.

Hoe zit het eigenlijk met het technische interieur? Hebben we daar een beetje een beeld van, het historische technische interieur? Wat zou je er onder moeten verstaan? En welke criteria voor conservering en gebruik hanteren we daarvoor?

We zijn in ieder geval wel bewust van de waarde van de machinekamers van onze gemalen. Onlangs is op het platform nog aandacht besteed aan de machtige pompen van het Woudagemaal. Een fenomenaal historisch technisch interieur, terecht werelderfgoed. En ook het Cruquiusgemaal geniet grote waardering.

De spinnerij in het Textielmuseum heb ik laatst bewonderd samen met gasten uit Indonesië. De gidsen die er bij staan worden helemaal lyrisch als ze je uitleggen hoe het allemaal werkt en ze er een demonstratie mee geven. Het museum is een goed voorbeeld van een effectieve kruisbestuiving van oude machines, moderne technieken, productielijnen en laboratoria, van technische en creatieve meesters en ambachtslui.

In het mobiel erfgoed kom je ook prachtige historische technische interieurs tegen. Toch hebben die misschien nog niet de volle aandacht van het mobiele erfgoedveld die ze verdienen. En wellicht zijn ze omgekeerd ook nog niet zo scherp in beeld bij de hoeders en voorvechters van de monumentale interieurs in Nederland als gerechtvaardigd zou zijn. Ik ben benieuwd wie me daar meer over zou kunnen vertellen. Zijn er behoudsorganisaties of deskundigen die zich speciaal met het historische technische interieur bezighouden? Ik zou er graag meer over willen weten.

Taal 
Nederlands

Reacties