U bent hier

Openluchtmuseum buiten de hekken

dinsdag 21 februari 2017 - 11:24

Woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem is sinds 2012 bezig met het realiseren van museumwoningen in kenmerkende woningcomplexen. Dit project ontspringt aan de gedachte dat het prachtig is dat veelzeggende objecten en interieurs naar het Openluchtmuseum in Arnhem worden verplaatst. Nog mooier is het idee om woningen met veel originele details in hun oorspronkelijke omgeving te laten zien.

Volkshuisvesting Arnhem is een echte Arnhemse organisatie met zo'n 12.000 woningen verspreid over de stad. Sinds 2012 zijn al diverse woningen met oorspronkelijke details vrijgekomen. Deze woningen brengen wij (zoveel mogelijk) terug naar de oorspronkelijke staat en zoeken er een huurder bij die bereid is de woning in te richten met een interieur uit diezelfde periode. Alle woningen zijn zo'n 10 keer per jaar (meestal op de laatste zondag van de maand) open voor publiek. Bij de openstelling gaat het niet alleen om het kijken: kijken hoe er gewoond en geleefd werd, maar zeker ook om de verhalen van toen.

De oudste woning dateert van 1866. Op gewone dagen vormt de bedstede in de woonkamer een loungeplek voor de huurder. Tijdens de openstelling is het bed keurig opgemaakt zoals dat in vroeger dagen was en staat het Heller-petroleumstel klaar voor gebruik. De jongste woning is in 1961 gebouwd. Een zeer originele woning, die wij nu misschien nog niet zo bijzonder vinden. De (historische) waarde neemt echter in de loop der jaren alleen maar toe. Arnhem is een stad waar de oorlog en de wederopbouw grote invloed heeft gehad. Woningen uit 1947, 1950 en 1951 vertellen dit verhaal. Waar geen koelkast was te bekennen, omdat moeder dagelijks haar rondje maakte langs de slager, de bakker en de groenteboer en bij thuiskomst meteen ging koken.

Volkshuisvesting maakt onderscheid in vier doelstellingen. In volgorde van belangrijkheid zijn dit:

1. Het koesteren van erfgoed, zowel de woning als het interieur

2. Het verbijzonderen van een (zeer) beperkt deel van de woningvoorraad (een niche creëren)

3. Bewoners, via het creëren van een unieke woonplek, 'empoweren'.

4. Arnhem, Arnhemse wijken aantrekkelijker maken, positieve impulsen creëren.

De zoektocht is nog niet ten einde. Binnen de voorwaarden, een woning moet minimaal 40 jaar oud zijn, is er nog ruimte voor een woning die rond 1970 is gebouwd. Hier zal vooral de inrichting de sfeer van toen (alles oranje, groen, bruin, met macramé en visnetten) moeten oproepen. Bouwkundig zijn in die tijd weinig 'oorspronkelijke details' gerealiseerd om te koesteren.

Een prachtig project, dat mede door de inzet van de huurders en de adviezen van het Openluchtmuseum Arnhem, zijn waarde nog steeds bewijst.

Meer informatie op www.museumwoningenarnhem.nl

Taal 
Nederlands

Reacties

Nu ook In Nijmegen een soortgelijke museumwoning bewaard! Zie: http://www.gelderlander.nl/nijmegen/te-huur-nostalgische-woning-waar-85-jaar-lang-weinig-aan-veranderd-is~ac9b5cce/?utm_source=email&utm_medium=sendafriend&utm_campaign=socialsharing_app