U bent hier

Kerkinterieurs in Nederland is verschenen!

dinsdag 28 juni 2016 - 16:29

Op 20 juni is het boek Kerkinterieurs in Nederland gelanceerd. Dit unieke standaardwerk, waarin voor het eerst 100 uitzonderlijke Nederlandse kerkinterieurs worden belicht, is een initiatief van Museum Catharijneconvent en kwam tot stand in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en diverse kerkelijke partners en erfgoedinstellingen. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en aan de vertegenwoordigers van de Nederlandse kerken.

Kerken zijn de landmarks van ons landschap. Al meer dan duizend jaar zijn zij onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse dorps- of stadsgezicht. De aandacht gaat vaak uit naar de buitenkant. Terwijl er juist vanbinnen zoveel te genieten valt. Van de middeleeuwse parel in Groningen tot de katholieke kathedraal in het zuiden, van neogotische pracht en praal tot strakke, betonnen wederopbouw. De rijkdom en diversiteit die ons land kent is indrukwekkend.

Museum Catharijneconvent, het nationaal kenniscentrum voor religieus erfgoed, geeft die binnenkant nu de aandacht die het verdient, door maar liefst honderd beeldbepalende interieurs uitgebreid in het zonnetje te zetten. Kerkinterieurs in Nederland is een ontdekkingstocht langs katholieke en protestante kerken en joodse synagogen, waarin architecten en kunstenaars door de eeuwen heen hun ideeën op indrukwekkende en vaak verrassende wijze hebben vormgegeven. Alle 100 kerkinterieurs zijn op artistieke wijze in beeld gebracht door fotograaf Arjan Bronkhorst. Het boek is uitgegeven door WBOOKS.

Taal 
Nederlands

Reacties

Dit boek 'Kerkinterieurs in Nederland' is in Trouw (13-07-2016) bekroond met maar liefst vijf sterren ! ‘De honderd interieurs zijn knap gekozen, weergegeven en geïnterpreteerd. Ze bieden een fantastische en verantwoorde staalkaart van Nederlandse kerkinterieurs.’ De recensent is vol enthousiasme: 'Je wilt die kerken bezoeken, je wilt de houten banken ruiken, je wilt er een uur zitten.' 'Het boek geeft echt te denken ....'