U bent hier

Schoonheid zit (ook) van binnen: Rijnlandshuis in Leiden

Rijnlandshuis

Rijnlandshuis

Het Rijnlandshuis – Leiden, Zuid-Holland.
Het Hoogheemraadschap van Rijnland (Leiden en omgeving) is al meer dan 750 jaar verantwoordelijk voor de bescherming van dit gebied tegen water door middel van dijken, duinen en waterbeheersing. Sinds 1578 zetelde het Hoogheemraadschap in het Rijnlandshuis in Leiden. Het gebouw geldt in Leiden als één van de meest belangrijke, authentieke  en oudste bouwwerken. Op open dagen is het Rijnlandshuis dan ook een ware trekpleister. Hoewel het bestuur nu een modern pand heeft betrokken, heeft de eeuwenlange gebruik van het Rijnlandshuis duidelijk zijn sporen nagelaten. Het resultaat? Een uniek exterieur en interieur dat door de tijd heen een onverbrekelijke eenheid is geworden. In de woorden van erfgoedbeheerder Eggo Tiemens: “Het is één van de iconen van onze organisatie.”

Het iconische is vooral zichtbaar in de Grote Zaal, waar de wanden zijn behangen met één van Nederlands gaafste voorbeelden van goudleer. Uit alles spreekt de historie, grandeur en rijkdom van het Hoogheemraadschap: “De historische objecten in het pand vormen –mede door de smaakvolle ensemblevorming- een eenheid met het exterieur. Verreweg de meeste objecten zijn water gerelateerd en uniek. Het gebouw en het interieur vertellen als het ware hun eigen geschiedenis. Tijdens de zeer interactieve rondleidingen en ontvangsten komen ook de achtergronden en details op soms prikkelende wijze aan de orde.”

Het Hoogheemraadschap is geen erfgoedbeherende instantie of museum, maar is zich erg bewust van de waarde van haar ‘bedrijfscollectie’. “Het is belangrijk om het Rijnlandshuis en zijn collectie in stand te houden voor de huidige samenleving en voor de generaties die na ons komen. Het pand en zijn interieur vormt “living history” in een tijdperk waarin het nodig is te beseffen dat organisaties als Rijnland een sterke identiteit hebben en een belangrijke rol speelden en spelen als het gaat om de zorg voor het fysiek voortbestaan van de lage landen.”


Ook eens binnenkijken bij het Rijnlandshuis?
Op deze website vindt u meer informatie, waaronder een virtuele rondleiding, als voorproefje: https://www.rijnland.net/over-rijnland/erfgoed/artikelen-gebouwen-en-kunstwerken/gemeenlandshuis-leiden


Lees het hele interview met Eggo Tiemens hier.

Reacties