U bent hier

Schoonheid zit (ook) van binnen: Het Mastboomhuis

Het Mastboomhuis – Oud Gastel, Noord-Brabant

Een bezoek aan het Mastboomhuis, een statige vrijstaande villa aan de Dorpsstraat in Oud Gastel, is een belevenis op zich. Zodra je over de drempel stapt,  is het 13 november 1999, de overlijdensdatum van Henri Mastboom.  Sindsdien heeft de tijd stil gestaan. 

Henri was jurist en  de laatste telg van een vooraanstaand West-Brabants geslacht. Hij was voorbestemd om zijn vader op te volgen als burgemeester van het dorp. Als die post aan Henri voorbij gaat stort hij zich op het behoud van het familiebezit: het huis dat zijn grootvader in 1874 had laten bouwen.

Het complete interieur dat door de generaties Mastboom is verzameld, is te zien zoals Henri het achterliet: zijn boeken en paperassen liggen op tafel, zijn bed is opgemaakt, de kleding hangt in de kast. Het Mastboomhuis straalt grandeur uit, maar wie goed kijkt ziet  ook de slijtage. De scheuren in het plafond, de vlekken in het tapijt, het loslatende behang. Het is hier geen museum, in dit huis werd geleefd en dat mag gezien worden.

Dat het huis met verval en al geconserveerd is, is bijzonder . Bestuurslid Maarten van Oord legt uit: ‘Er zijn veel monumentale huizen die in een opperbeste museale staat zijn teruggebracht. Dit huis laat juist het tijdsbeeld en het leven van meneer Mastboom zien.’ Hij zat vaak achter zijn bureau in de werkkamer met een wetboek voor zijn neus. Mensen kwamen naar hem toe voor juridisch advies. Die hele setting is er nog precies zo, alsof hij daar elk moment weer plaats kan nemen. Met een vliegenmepper in de aanslag, want die ligt er ook nog. Dat zie je toch in geen enkel museum.’  Juist daarom is een bezoekje aan het Mastboomhuis echt de moeite waard.

Reacties